Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik het nieuws dat er glasvezel zal worden aangelegt in mijn regio en dat het voor mij gratis aangelegd zou worden als ik daar mee akkoord ging. Ik realizeerde me dat dit een gouden kans was om uit de klauwen van Ziggo te ontsnappen. zonder internetsnelheid te verliezen. De keuze voor een nieuwe provider was makkelijk gemaakt, namelijk Freedom Internet.
En wat hoort er bij een glasvezel abonnement bij Freedom? Goed geraden! Het is namelijk de Fritzbox 5530 Fiber router. Dit is de enige glasvezel router die Freedom aan hun klanten uitleent. Ik was gewend aan de Connectbox van Ziggo dus alles boven dat zou al een flinke upgrade zijn, en ik had geen zin om mijn eigen router te maken, dus ik ging maar voor de Fritzbox.
Deze router is erg breed i.p.v. hoog wat bij de ziggo routers het geval was. Dit zorgt ervoor dat je de fritzbox kunt neerzetten maar ook makkelijk ophangen. In tegenstelling heeft de fritzbox inclusief de 2.5Gbit wan poort slechts 3 ethernet ingangen wat best weinig is. Ook heeft deze router geen USB poorten. De extra poorten zijn wel te vinden in de betere maar ook duurdere Fritzbox 5590.
Belangrijk om te weten bij deze router is: Hij kan niet in bridge-mode gezet worden. Niet door de user en ook niet door de ISP. Dit betekent dat als deze router je niet bevalt je 'm niet als een simpele modem kunt gebruiken voor een router die je wél wilt. Je hebt dan helemaal niks aan dit ding en moet je een losse mediaconverter met fiber poort kopen
Met dat gezegd te hebben moet ik wel toegeven dat de Fritz!OS vee meer customization mogelijkheden biedt dan een moderne Ziggo router. Je hebt er veel meer instellingen en gegevens die je kunt bekijken over je netwerk. Je kunt ook alle andere Fritz apparaten beheren maar dat zijn allemaal "smart"-home apparaten.
Naast de incompitablitieit met Bridge mode heeft deze router nog een aantal tegenknallers. Als je deze router probeert te pingen dan wordt de ICMP echo request gethrottled naar 1s. Dit zorgt voor minder accurate diagnose van internetproblemen zonder enige meerwaarde.
Daarnaast heeft deze router het ook zwaar met DHT Traffic. DHT wordt gebruikt in het BitTorrent protocol om meer peers te vinden om je mee te connecten zodat je sneller kunt down/uploaden. Maar ik heb gemerkt dat als er veel DHT traffic op je netwerk is omdat je bijvoorbeeld veel torrents seed je ping helemaal tekeer gaat. Het blijft over het algemeen lekker laag maar spiked af en toe naar ver in de honderden. Al moet ik toegeven dat ik het over het algemeen niet merk, maar het is alsnog niet iets wat je wilt.
Ik heb dit probleem ook aangekaart bij AVM, het bedrijf achter Fritzbox. Zij konden me echter geen goede uitleg geven over waarom dit probleem optreedt en raadde me aan om DHT uit te zetten, wat gewoon dus heel erg lame is aangezien ik betwijfel dat ik de enige persoon met een fritzbox ben die dit probleem heeft. Maar goed ik moet er nu nou eenmaal mee dealen maar het vormt ook niet een heel groot probleem maar het is goed om in je achterhoofd te houden.
Update: Als je een ander apparaat in je netwerk de rol van DNS wilt geven (Bijv een RPI) dan kan dat. De optie zit in de FritzBox instellingen verstopt. Echter is het alleen mogelijk om 1 IP adres op te geven. Dit betekent dat als jouw Raspberry PI uitvalt je een serieus probleem hebt. Er is namelijk geen fallback optie om DNS over te laten nemen door de FritzBox
Al met al is de Fritzbox 5530 een prima router. De snelheden zijn goed, downtime is laag (behalve de occasional outage met hoge DHT). Bufferbloat is ook goed en er zijn veel instellingen om mee te spelen. Ik merk wel dat deze router is gericht op normie gezinnen en niet per se de power users, maar het is een flinke upgrade van de Connectbox dus ik ben er tevreden mee :D
Deze review is geschreven op 19-09-2023
Laatste update: 01-05-2024