Tiktok is de grootste plaag die onze samenleving kent. Het is een ophoping van de slechtste praktijken die je je zou kunnen voorstellen en op een of andere manier sociaal acceptabel. Acceptabel is nog zacht uitgedrukt. Met meer dan 1 miljard downloads in de Google play store alleen al en meer dan 3 miljard in totaal is het niet gek om te denken dat onze levens erdoor beheerst en gemanipuleert worden. Want dat gebeurt ook.
De Tiktok app heeft terwijl ik dit typ 72 machtigingen [1].Dat betekent dat Tiktok toegang heeft tot o.a. je camera, microfoon, contacten, locatie, agenda, telefoonachtergrond en alle foto's en video's op je toestel. Ook verzamelen ze gegevens die jouw unieke apparaat kunnen identificeren, zoals IP adres, serienummer en zelfs je biometrische gegevens zoals vingerafdruk en gezicht. Alles wat in de app of site gebeurt bewaren ze ook. Je naam, geboortedatum, telefoonnummer, email, privegesprekken, welke video's je wel en niet interessant vindt, hoelang je naar elke video kijkt, welke video's je liked/ op reageert, je manier van typen, en alle informatie van gelinke social media accounts.
Dat is heel leuk en aardig allemaal natuurlijk maar wat wordt hier nou precies mee gedaan? Het wordt gedeelt met "business partners to help us perform business operations". Waarschijnlijk bedoelen ze hiermee alle informatie die ze hebben verzameld delen met adverteerders om zo de meest persoonlijke reclame ooit te kunnen proppen om de 3 videos. Ze combineren al deze gegevens ook om een zo goed mogelijk plaatje van jou te krijgen waardoor ze je beter rotzooi kunnen laten kopen waar je later spijt van gaat krijgen. Al deze informatie kan tevens ook in verkeerde handen terecht komen. Tiktok weet meer van je dan dat je denkt of zelf weet. Als mens heb je recht op privacy en je zou niet willen dat al jouw geheimen en diepste gedachten zomaar op het internet te vinden zijn.
Tiktok gebruikt een krachtig algoritme om te bepalen welke onderwerpen jij interessant vind en baseert daarop de videos die jij als volgende te zien gaat krijgen. Het analyseert hierbij hoelang je naar elke video kijkt, hoevaak je deze kijkt, of je 'm pauzeert, liked, comment of deelt. Doordat het algoritme jou beter kent dan jijzelf weet het welke video's/topics jij leuk vind en zal er dus zo voor zorgen dat jij langer op de app blijft. Wat weer resulteert in dat het algoritme meer over jou te weten komt en de content steeds persoonlijker en aantrekkelijker wordt. Zo blijft deze cycle zich herhalen en ben je voor dat je het door hebt verslaaft. Doordat de content op Tiktok erg kort is en je heel snel heel veel content te zien krijgt kan het algoritme ook al heel snel in zijn werking treden.
Het algoritme van Tiktok heeft nog een veel duistere kant: Het laat mensen meer zien van wat ze willen zien. Op papier is dit een heel goed idee maar in de praktijk gaat het soms heel erg mis. Als iemand die suicidaal is een app gaat gebruiken die binnen no-time weet wat jouw aantrekt, dan zal het algoritme content laten zien die de suicidale gedachte van deze persoon zouden kunnen stimuleren. Hetzelfde geldt voor pedofilie: Als het algoritme doorkrijgt dat iemand langer naar video's waarin kleine kinderen voorkomen of deze meerdere malen bekijkt, dan laat het natuurlijk meer van dit soort content zien. En paar dat met de prive bericht functie in de app en je hebt al heel snel een onveilige situatie. Nu komt natuurlijk de surveillance op priveberichten wel weer goed van pas, en daarom is het goed om te realiseren (net als bij het algoritme) dat niet alles zwart-wit is en dat je alles op een andere manier kan toepassen met steeds andere consequenties
De source code van Tiktok is niet openbaar en alleen toegankelijk tot specifieke mensen die bij het bedrijf werken. Ten eerste betekent dit dat je niet weet wat je download, er zou van alles in de code van Tiktok kunnen zitten en jij zou daar geen idee van hebben. Ten tweede is dit minder betrouwbaar. Omdat de code alleen beschikbaar is voor een handjevol mensen kunnen alleen deze mensen de code inspecteren en bepalen of deze veilig is. In essentie moet je dus deze groep mensen die bij Tiktok werken vertrouwen (en die niet het beste met je voor hebben) dat zij een veilige app maken en geen gekke dingen kunnen doen met je gegevens.
Tiktok zit vol met censuur en de werknemers daar kunnen beslissen wat jij wel en niet te zien krijgt. Zo hebben ze wel eens de "viral potential" verlaagd op videos met betrekking tot de LGBT community, gehandicapte en/of zwarte mensen. Posts die tegen het beleid van de Chinese overheid gaan of die slechte omstandigheden in China weergeven worden zelfs helemaal verwijderd.[2] Er gaan theorieën rond dat dit was om de content op de app over het algemeen aantrekkelijker te maken, en als je Tiktok's reputatie kent is dat niet erg ver gezocht. Tiktok heeft duizende werknemers die bepaalde onderwerpen kunnen censureren en ervoor zorgen dat jij content bekijkt waarvan zij willen dat jij ze bekijkt. Hiermee kunnen ze je anders laten denken over onderwerpen en je mening beïnvloeden.
Tiktok staat ook bekend als de plek waar heel veel domme en gevaarlijke challenges onstaan of populairder worden. Dit is natuurlijk geen verrassing en ook door heel veel mainstream nieuwsomroepe n duidelijk gemaakt, maar dat weerhoudt mij er niet van om er hier nog verder op in te gaan. [3] [4] [5] om er zo even drie voorbeelden doorheen te knallen. Heel veel Tiktok gebruikers zijn kinderen en die zijn nou eenmaal minder goed in logische beslissingen maken en zijn veel impulsiever. Met als gevolg dat ze domme dingen gaan doen die ze op het internet te zien krijgen waarvan de gevolgen voor zichzelf of andere heel groot kunnen zijn.
Nu we het over de content zelf gehad hebben is het tijd voor de duur van de content. Deze is namelijk heel erg kort. De gemiddelde video die je langs zult zien komen is tussen de 15 en 30 seconden waarbij veel mensen vaak al na 2 seconde doorswipen naar de volgende video. Waar dit voor zorgt is dat je hersenen letterlijk om de twee seconde nieuwe informatie moeten verwerken, en daar zijn je hersenen niet goed in. Doordat je dagelijks urenlang zo snel nieuwe informatie binnenkrijgt lukt het je hersenen niet om op één specifiek ding te concentreren. Denk hierbij aan lessen op school of als iemand je iets vertelt heeft. Je hoofd zit dan zo vol met gedachten dat wat de andere persoon te vertellen heeft niet eens meer tot je doordringt. Je kan geen tekst van meer dan twee zinnen lezen zonder dat je aan iets anders begint te denken. Dit kan ook naar anxiety leiden omdat je steeds maar met je hoofd vol gedachtes loops en steeds maar denkt van "wat als?". Dit verklaart ook alle "im an overthinker" memes die ik ooit zelf op de app voorbij heb zien komen. Dit is een serieus probleem en het kan je leven verpesten als je er niks tegen doet.
Tiktok is (net als veel andere producten) designed om verslavent te zijn. Ze maken je het zo makkelijk mogelijk om meer tijd op de app door te brengen. Je bent bijvoorbeeld maar 1 swipe verwijdert van een gloednieuwe dopamine hit. Omdat het zo makkelijk is blijf je jezelf maar volpompen met dopamine en is het moeilijk om te stoppen met het gebruiken van de app. Ook heeft Tiktok een functie waarbij je als je op de terug knop drukt (android moment) je gewoon een nieuwe video te zien krijgt?? Je moet dus bewust TWEE keer drukken om daadwerkelijk de app te verlaten. Op lange termijn kan dit lijden tot depressie en daarom vindt ik dat een social media verslaving (veel andere social media hebben dit probleem namelijk ook) even erg is als een drugs/alcoholverslaving bijvoorbeeld. Misschien is het zelfs nog erger omdat het voor letterlijk iedereen toegankelijk is en niemand op leeftijd controleert.
Het is misschien wel belangrijk om te weten dat dit allemaal van een ex-Tiktoker komt. Ik ben zelf een tijd aan de app verslaaft geweest en alle redenen die ik heb gegeven zijn ook allemaal redenen waarom ik zelf gestopt ben met de app te gebruiken. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelij k over je eigen gezondheid en ik hoop dat deze guide je daarbij kan helpen. Daarnaast weet ik ook wel dat Tiktok vast wel zo z'n positieve kanten heeft, maar al met al is het voor mij een no-go
Dit artikel is geschreven op 10-11-22.