Spetterpoep logo
Guides - Articles - Reviews - Over

Ziggo is Kut

Ik, Smerige Smurrie, ben de voormalige host van Spetterpoep, en omdat we Ziggo hebben ging dat niet altijd naar wensen, en verdient deze kut provider een eigen artikel. In dit artikel ga ik alle redenen opsommen waarom Ziggo kut is.

1. Storingen

We hebben ongelovelijk veel storingen gehad met Ziggo. Het feest begon in 2019, toen we elk uur last hadden van packet loss, wat in houdt dat internet pakketten niet aankomen of verstuurd worden. We kregen toen om elk uur weleens dat we vijf minuten last hadden van hoge latency en corrupte packets, waardoor voice chat en real-time streams niet werken, en eventueel is het zelfs zo erg dat TCP verbindingen het niet kunnen overleven in die omstandigheden.

Na een half jaar verhielp dit probleem vanzelf en hoopte ik erop dat het nooit meer terug zou komen. Maar toen in 2020 kwam het weer terug, net zo erg als tevoren, en ik ben niet eens de enige. Mijn vrienden die ook Ziggo hebben hadden ook last van internetproblemen, op dezelfde manier als ik: packet loss in herhalende korte periodes. We hebben onze modem vervangen, router vervangen, kabels vervangen, maar het verholp helemaal niets. Het probleem ligt dus echt bij Ziggo. Na weer een half jaar is het weer verholpen, maar had een vriend nog steeds problemen, maar dat komt mogelijk door zijn kut wifi versterker (die dingen zijn fake als de tering), maar ik heb ook andere vrienden die ook gewoon deze problemen op kabel ervaren.

In 2022 heb ik weer last van internet problemen, maar nu is het anders. Het is minder erg dan in 2019/2020, maar ik zou zeggen dat nu elke week er wel 2 momenten zijn dat ons internet gewoon helemaal uitvalt en de modem opnieuw opgestart moet worden, of dat ik weer packet loss heb.

2. Kut snelheden

Ziggo heeft gewoon kut snelheden. De upload speed is gewoon 10 keer minder dan de download speed. Onze download speed is rond 500/600 Mbits/s, en onze upload speed is 40 Mbits/s. Wat de fuck, Ziggo. Letterlijk elke andere provider heeft 10 keer betere upload speed dan dat: symmetrische snelheden dus. Als je nu kijkt op bijvoorbeeld de consumentenbond raden ze nooit Ziggo aan en hebben alle providers die ze listen (behalve Ziggo) gewoon snelheden zoals 500 Mbits/s download en upload speed, en ook makkelijk 1 Gbits/s. Ziggo is hier niks bij.

3. Giganet is een scam

Als je een glasvezel verbinding bij Ziggo hebt, is je snelheid gewoon bagger. Je hebt dan zogenaamd 1 Gbits/s, maar dat geldt dus alleen voor je download, en je upload speed is gewoon een verwaarlozing van 40 Mbits/s. Ziggo denkt dat mensen alleen Netflix gaan kijken en je ziet ook duidelijk dat Ziggo geen fuck geeft om de klant.

UPDATE 13-09-2023: Ik heb zojuist een e-mail gekregen van Ziggo dat onze upload snelheid omhoog gaat van 75 Mbit/s naar 100 Mbit/s. Wow, wat een verbetering. Nee, dat was sarcastisch. Nog steeds 10x trager dan de download. Hoe kan dit toch misgaan? Is dit een soort limitatie van DOCSIS of zo?

4. IPv6 is fake en CG-NAT

Ik heb jaren gewacht op IPv6 support van Ziggo. Ziggo had ooit gezegt dat ze IPv6 zouden gaan ondersteunen, maar het heeft jaren geduurt voordat wij het kregen. Hoe kan dat? Blijkbaar geeft Ziggo geen fuck om gebieden waar vroeger UPC en Chello hun diensten hebben geleverd. Wij zijn een second-class citizen voor Ziggo. Ze laten ons maar stikken. Ze hebben pas in 2022 IPv6 support in deze regio's, terwijl sommige andere gebieden al sinds 2015 IPv6 support hebben. Ook tot 2021 hadden Ziggo-modems geen ondersteuning voor IPv6 als je ze in bridge-modus had staan.

Eindelijk in 2022 heb ik IPv6 aangezet in mijn router, en tot mijn verbazing, het werkte. Ik kreeg IPv6 adressen toegekent, en ging ik mijn server en onze domeinen dus IPv6 adressen en AAAA- records geven. Dit ging niet zoals ik gewenst had. Een dag nadat ik alles had ingesteld, kwam ik erachter dat ik niet mijn server kon bereiken met het IPv6 adres dat ik had toegekent. Het rare was dat ik twee prefixes kreeg. Mijn router had een IPv6 prefix, en alle andere LAN apparaten hadden een ander prefix gekregen. Ik kon mijn router bereiken via de prefix en adres die hij had gekregen, maar mijn server die onder het andere prefix viel, kon ik niet bereiken buiten mijn netwerk. Heel vreemd. Dezelfde dag kon een vriend van mij niet meer in mijn server, en had ik hem verteld dat hij het IPv4 adres moest gebruiken.

De volgende dag heb ik Ziggo gebeld over waarom ik niet mijn server kon bereiken met het IPv6 adres, en je wilt niet geloven wat ze mij hebben verteld. Deze informatie ga je nergens vinden via Google. De medewerker vertelde mij dat Ziggo twee weken eerder (dus recent) hebben besloten dat Ziggo gaat stoppen met de overzet naar IPv6, en dat ze meerdere huizen en netwerken onder hetzelfde IPv4 adres gaan zetten. Dit betekent dus dat Ziggo van plan is CG-NAT te gaan gebruiken. Als ze dit daadwerkelijk gaan toepassen kun je niet meer portforwarden, en je eigen servers hosten in je thuisnetwerk wordt onmogelijk. Dit is echt het meest treurige nieuws dat ik ooit heb gehoord als het gaat om de broadband internet-scene binnen Nederland. Ik had altijd gedacht dat je in dit land kon verwachten dat je IP-adres die je krijgt ook daadwerkelijk van jouw is, en dat deze niet wordt gedeeld met anderen. Natuurlijk is het nogsteeds een dynamisch IP-adres, dus als je je modem offline houdt voor ongeveer een aantal uur tot een dag, verandert je IPv4-adres weer. Maar in alle tijden zou het adres dat je krijgt van jouw zijn, en is er niemand anders in de wereld die dit IP-adres deelt op dat momenten. Zou dat wel het geval zijn, dan zou een van hen geen internetverbinding kunnen hebben.

Nu Ziggo van plan is om CG-NAT te gaan toe te passen, kunnen ze een grote-schaal aan huizen onder hetzelfde IP-adres gooien, en heb jij geen eigen IP-adres meer. Je kan dan alleen nog maar consumeren. Je internet wordt gefilterd. Je kan niet meer games hosten, servers hosten. Je wordt afhankelijk van services die dat voor je doen (bijvoorbeeld Discord, Facebook, YouTube). Ik heb het gevoel dat dit nu al wordt toegepast op IPv6 van Ziggo. Ik kan inderdaad mijn server niet bereiken buiten mijn netwerk op IPv6, op dezelfde wijze als je in een CG-NAT network zou ervaren. Onze IPv4 is nog steeds normaal, maar de medewerker heeft gezegt dat Ziggo van plan is dit allemaal te gaan verneuken.

UPDATE: Het blijkt dat onze router (NETGEAR Nighthawk R7000, een kut router trouwens) blijkbaar ICMPv6 niet goed ondersteund, en dat de kans hoog is dat dit de culprit is van mijn IPv6 hosting probleem, maar niet Ziggo. Dit kan ik helaas nog niet verifiéren totdat we een nieuwe router hebben die niet kut is.

UPDATE 13-09-2023: Ik heb mijn eigen router gebouwd en ik kan bevestigen dat Ziggo niet de oorzaak is van de IPv6 problemen. Het was NETGEAR, die vieze hufters.

Alternatieven

We kunnen dus keihard concluderen dat Ziggo gewoon een vieze kut provider is waar je zo snel mogelijk vanaf wil. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar andere internet providers. De Consumentenbon d heeft best goede recommendations en geeft cashback op je overstap (niet gesponsoord), dus als je daar gebruik van wilt maken moet je even kijken op hun website

Freedom Internet

Ik wist zelf al in 2020 dat er een nieuwe provider in opkomst was: namelijk Freedom Internet. Freedom is de opvolger van XS4ALL, een zeer geliefde internet provider die is opgekocht door KPN, en een aantal XS4ALL medewerkers hebben dus Freedom opgericht. Freedom biedt echt spectaculaire features die je bij geen andere provider ziet, namelijk:

Dit maakt Freedom waarschijnlijk de beste provider die je ooit kunt nemen als je zelf ook servers host of games wilt hosten, omdat je IP-adres bij Freedom nooit zou veranderen (hij is statisch!). Ook kun je zonder extra kosten een .nl domeinnaam registreren!

Jammer genoeg is Freedom niet overal even duur. Freedom maakt gebruik van andere glasvezel netwerken omdat ze nog best klein zijn, en ze zijn niet allemaal even betaalbaar. Zit je in een gebied waar KPN glasvezel een monopolie heeft (zoals mij), dan moet je € 79 per maand betalen voor 1 Gbit/s internet. Maar als je geluk hebt, en een regionaal glasvezelnetwerk hebt, kun je 1 Gbit/s internet hebben voor maar € 49 per maand, wat gewoon minder is dan de prijs bij Ziggo. Als je onder die regio's valt zou ik ernstig aanraden direct over te stappen. MAAR Freedom staat vooral bekent om extreem goede internetkwaliteit. Ze scoren minder op televisie, en als je veel televisie kijkt zou ik nog wat extra onderzoek doen of Freedom wel de kanalen heeft die je nodig hebt.

KPN

Val je niet onder de gebieden waar Freedom heel goedkoop is? Of kijk je te veel televisie? Misschien is KPN dan beter voor jou. Ik heb met een medewerker van KPN gebeld en die zegt dat je bij KPN ook een vast IPv4-adres kan krijgen (maar kan ik dit niet verifiëren). Je krijgt geen domeinnaam, maar hun internet pakketten zijn veel goedkoper dan Freedom in gebieden waar KPN een monopolie heeft op glasvezel.

Dit artikel is geschreven op 02-12-22.