spetterpoep logo
Guides - Articles - Reviews - Over

Stop met Strato

Spetterpoep stond tot op recentelijk op naam van Strato. Maar iemand die een serieuze website wilt configureren moet zoeken naar een registrar die geen advertenties op TV heeft, want Strato bakt er overduidelijk niks van.

Prijzen

Je eigen domeinnaam bij Strato, het eerste jaar voor maar 0,60,- euro! Wauw wat een deal! Dit is niet te geloven! Ik vraag me af wat de catch is? Oh natuurlijk, het volgende jaar kost het opeens 9 euro?! Wat gebeurt hier allemaal??

9 euro per jaar valt natuurlijk mee. Het is shady dat ze mensen in hun gekke ecosysteem proberen te lokken met een aantrekkelijke deal, terwijl mensen daarna 9 euro per jaar gaan betalen voor simpelweg slechte service. Ik heb veel liever een registrar die een normale prijs hanteert die niet opeens met 1500% stijgt

SRV Records

Strato heeft de raarste implementatie van SRV records die ik ooit heb gezien. Als je een record wilt toevoegen dan krijg je te maken met het volgende menu:

Inderdaad. Probeer hier maar een XMPP Server op te configureren. (Spoiler: het is onmogelijk). Naast deze nutteloze interface heeft elke regel een "verwijder" knop. Als je deze echter indrukt wordt de bovenste regel verwijdert i.p.v. de regel waarbij je op "verwijder" klikt

Dynamic DNS

Strato heeft paywalled dynamic DNS. Dit betekent dat als je een dynamisch ip hebt (waarschijnlijk 90% van alle consumenten ip's) en je ISP besluit je IP om te gooien dan mag je alles weer lekker opnieuw gaan configureren, of natuurlijk een heel nieuw pakket kopen ervoor. Hun website is hier niet yheel duidelijk over. Lekker bezig Strato!!

Opzeggen

Als je eenmaal besloten hebt dat Strato niet jouw koek is dan kun je natuurlijk ook altijd weggaan naar een andere registrar... Nee grapje natuurlijk kan dat niet! Je moet Strato eerst 5,00,- "administratiekosten" betalen. Want hé, je abonnement covert natuurlijk geen opzegkosten (duh).

Er is echter een manier om dit te omzeilen. Als je bij Strato aangeeft dat je je domein vilt verhuizen worden er opzeggingskosten in rekening gebracht. Maar als je simpelweg je abonnement opzegt zonder voor de "verhuizen" optie te gaan dan worden er geen administratiekosten in rekening gebracht en kun je alsnog gewoon de auth code opvragen.

Het kan echter wel een tijdje duren voordat je je website op een nieuwe registrar kunt zetten. Ik had namelijk 2 auth codes opgevraagt bij Strato. Één daarvan ontving ik slechts een paar uur na ontvangst. De ander kwam een week later(!) Dus als je weg wilt bij Strato dan moet je al vroeg beginnen

Dit artikel is geschreven op 26-09-2023