Spetterpoep logo
Guides - Articles - Reviews - Over

Koopgids: PSU

Wat is een PSU?

Een power supply unit is een groot metaal-achtig blok. Het haalt stroom uit de muur en distributeert dit door je hele systeem om al je onderdelen met stroom te voorzien. Dit doet ie door AC stroom om te zetten naar DC stroom. Helaas gaat dat niet altijd even goed, maar meer daarover later.

Je zou kunnen zeggen dat een psu het belangrijkste onderdeel is van je computer. Aangezien deze zonder een psu slechts een metalen doos met stukjes plastic is. je PSU zorgt er namelijk dat je pc aangaat en tot leven komt. Onmisbaar dus.

Waar moet je op letten?

Het is heel belangrijk dat je een goede power supply koopt. Mocht deze namelijk van slechte kwaliteit zijn dan kan niet alleen de psu zelf kapot gaan, maar ook de andere onderdelen van je computer en misschien zelfs je hele huis als je pech hebt. Ik zou aanraden om sites zoals psutierlist.com en Cultists network te gebruiken als richtlijn. Daarnaast zou ik aanraden om alleen psu's te kopen van grote namen, enkele voorbeelden hiervan zijn:

De psu's van deze merken zijn vaak van goede kwaliteit en hebben een goede reputatie bij psu kenners. De andere kenmerken van een psu waar je op moet letten zijn: Wattage, formaat, modularity en efficiency. Laten we ze een voor een doornemen.

Hoeveel watt heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel watt je psu moet kunnen bieden is het belangrijk om te kijken naar de andere onderdelen van je computer. Als je van plant bent een computer te bouwen moet je je power supply als laatste kiezen omdat je deze moet afstemmen op de andere onderdelen die je wilt aanschaffen. Als je al je onderdelen die je wilt/hebt al weet dan kunnen we verder.

Je moet al je onderdelen op een lijstje hebben en bepalen hoeveel stroom deze op 100% capaciteit nodig hebben. Dit is belangrijk om te weten zodat je power supply de theoretische limiet van je computer aankan. In werkelijkheid is het iets makkelijker om dit te berekenen omdat de twee grooste stroomverbruikers je graphics card en je cpu zijn.

Wat ik je aanraad om te doen is om op te zoeken hoeveel stroom je gpu & cpu onder 100% load nodig hebben. Hier kun je een snelle zoekterm voor gebruiken. LET OP! Als je meerdere cijfers tegenkomt en je weet niet welke accuraat is, rond dan af omhoog. Het is beter om een psu te hebben die meer stroom kan leveren dan nodig, dan een psu te hebben die te weinig stroom levert.

Als je deze twee getallen hebt voeg deze dan bij elkaar. De rest van de onderdelen vragen niet echt om veel energie, dus je kan deze allemaal meerekenen voor ongeveer 80 - 120 watt in totaal (ligt er natuurlijk aan hoe goed je systeem is). Reken daar nog eens extra 40 - 60 watt bij voor je accesoires (monitor, keyboard, etc...). Voeg dan bij dit totaal nog eens 100 - 200 watt toe. Dit is nodig voor als je je systeem ooit wilt upgraden zodat je dan meteen aan de slag kunt)

Voorbeeld:

Ik heb een AMD Ryzen 5 3600 CPU en een GTX 1660 Super GPU. Met een snelle zoekopdracht vindt ik hier en hier 135w gpu en 85 (afgerond 100) voor mn cpu. Dat brengt ons totaal op 235 watt. Als we daar 100 watt aan toevoegen aangezien ik gemiddelde specs heb en nog eens 50 voor mijn monitor keyboard en muis dan krijgen we 385 watt. Ik wil graag later nog mijn pc upgraden met nieuwe onderdelen dus ik voeg 200 toe aan het resultaat wat nu 585 is. Dat komt mooi uit aangezien ik momenteel een psu heb van 650 watt.

Dat was een voorbeeld en je moet natuurlijk jouw variabelen gebruiken om tot je conclusie te komen. Let wel op dat je ook niet een te hoog wattage kiest aangezien psu's minder efficient zijn met een load van bijvoorbeeld 10%

Welk formaat heb ik nodig?

Deze vraag is iets makkelijker te beantwoorden dan de vorige. PSU's komen in twee formaten: ATX & SFX (er zijn meer formaten maar deze zijn obscuur en worden bijna nooit gebruikt). De kans is groot dat je een ATX psu nodig hebt. De enige kans dat je een SFX psu nodig hebt is als je echt een miniscule case hebt en een extreem kleine pc hebt. Ik had een prebuilt gekocht die in een mini case zat en zelfs deze had ATX. Dus tenzij je je pc in je broekzak wilt stoppen moet je kiezen voor een ATX psu.

Welke modularity heb ik nodig?

Bij een non-modular power supply zitten alle kabels die naar je computeronderdelen gaan vast aan de psu. Deze kun je dus niet verwijderen.

Non Modular PSU

Bij een semi-modular power supply zit de 20/24-pin motherboard connector vast aan de psu. Deze is namelijk nodig om de pc daadwerkelijk aan te krijgen. In sommige gevallen zit de 8-pin cpu kabel/8-pin pcie kabel ook vast aan de psu. De rest van de kabels zijn wel verwijderbaar.

Semi Modular PSU

Bij een modular power supply heb je de mogelijkheid om alle kabels te verwijderen waardoor je power supply er als een blok uit komt te zien.

Modulair PSU

Ik zou ernstig aanraden om te kiezen voor een modulare power supply. Het heeft namelijk verschillende voordelen over een non-modulare power supply. Je kunt ongebruikte kabels verwijderen, daardoor ziet je computer er overzichtelijker uit en hebben ventilatoren meer ruimte om hun ding te doen. Daarnaast kun je ook nog eigen kabels naar keuze toevoegen om alles uit je pc te halen (Let op! Gebruik nooit zomaar een random kabel voor in je psu. Koop altijd officiele kabels bij de leverancier van je PSU. Als je twijfelt kun je het best contact opnemen met de klantenservice van het bedrijf dat je psu heeft gemaakt voor kabel opties).

Modulaire power supplies zijn vaak wel duurder, dus als je op een budget zit moet je misschien nadenken om voor een semi modular of misschien zelfs non modular te gaan. Ik kan dit echter niet aanraden en zou net dat centje extra betalen voor een volledig modulaire. Bovendien is een power supply niet de plek om te besparen.

Welke efficiency heb ik nodig?

De efficiency van een psu geeft aan hoe efficient deze is tijdens het omzetten van stroom van AC naar DC. je PSU haalt altijd meer stroom uit de muur dan dat je computer nodig heeft. Dit omdat een deel van de stroom verloren gaat tijdens het omzetten. De efficiency geeft weer hoeveel procent van de energie dat uit de muur gaat daadwerkelijk bij je pc terechtkomt.

Deze efficiency wordt vaak weergegeven doormiddel van een "80PLUS" Sticker. Deze kun je op de PSU zelf vinden maar ook op de website waar je 'm koopt. Je hebt 6 versies van dit kenmerk, in volgorde van minst naar meest efficient: 80Plus, 80Plus Bronze, 80Plus Silver, 80Plus Gold, 80Plus Platinum & 80Plus Titanium.

80Plus efficiency ratings tabel

Hierboven kun je zien wat dat precies betekent. Het is goed om te weten dat de standaard 80Plus niet echt meer te vinden is, hetzelfde geld voor 80Plus Silver. De meeste budget-psu's zijn Bronze of Gold rated. Als je naar duurdere psu's gaat kijken dan zijn deze vaak Platinum of zelfs Titanium rated. Al zit je op een budget zou ik toch aanraden om voor minstens een Gold rated psu te gaan. Het kleine prijsverschil met Bronze is het in mijn mening zeker waard. Als je het budget ervoor hebt en van plang bent om je pc nog voor velen jaren te gebruiken dan zou ik toch wel platinum/titanium aanraden.

Het is goed om te weten dat mensen steeds minder waarde hechten aan deze rating. Voornamelijk omdat deze rating de efficiency weergeeft tijdens slechts 20, 50 en 100% load. PSU makers kunnen hier eventueel misbruik van maken door hun psu's te optimaliseren voor deze waarden en bijvoorbeeld tijdens 75% load minder efficient te zijn. Ook wordt deze rating vaak geassocieerd met kwaliteit van de PSU, maar een hoge efficiency rating hoeft niet te betekenen dat de PSU in kwestie goed is.

Daarom is er een nieuw kenmerk genaamt Cybenetics gestart. Als je meer informatie zoekt dan kun meer lezen op hun website.

Laatste puntjes

Misschien het allerbelangrijkste waar je op moet letten als je een psu koopt is of deze wel veilig gemaakt is. Een goede psu heeft namelijk allemaal processen en plannen gereed om zichzelf en de aangesloten componenten te beschermen zoals:

Veiligheid: cTUVus, TUV, CB, CCC, BSMI, EAC, CE

Als ik eerlijk ben weet ik geen idee wat het allemaal eigenlijk betekent. Maar het zal vast beter zijn dan niks. Als ik jouw was zou ik hier nog wat meer onderzoek naar doen aangezien ik je bij deze stap niet echt kan helpen lol.

Recommendations

Ik heb laatst mijn PSU vervangen omdat ik meer sata power kabels nodig had lol. Toen heb ik gekozen voor de Seasonic Prime TX 650W (ja deze psu is titanium rated :). Voor slechts 200 euro is dit een erg zieke PSU. Je kan vrijwel nooit miskopen bij Seasonic. Het installeren was snel en gemakkelijk en ik ben erg blij met deze aankoop. Als je echter opzoek bent naar een goedkoper alternatief dan kan ik je wederom helaas niet helpen.

Conclusie

Ik hoop dat deze koopgids je geholpen heeft om tot een goede keuze te komen. Zo niet dan kun je altijd feedback insturen. Ik wens je in ieder geval nog veel plezier met het bouwen/vervangen van je computer :D

Dit artikel is geschreven op 22-06-2023