Spetterpoep logo
Guides - Articles - Reviews - Over

De beste manier om naar muziek te luisteren


- Online Luisteren -
- Streamingsdiensten -
- YouTube -
- Offline Luisteren -
- Alweer YouTube -
- Peer to Peer -
- Private Trackers -
- Honorable Mention -
- Fysieke Media -

In het digitale tijdperk waarin we ons momenteel bevinden is muziek makkelijk toegankelijk. Je hebt verschillende soorten streamingsdiensten waarbij het aanbod en de kwaliteit van muziek nogal kan verschillen. Daarom heb ik hier een lijst met allerlei manieren van waar je je muziek kan vinden (met eigen mening natuurlijk).

Online luisteren

Streamingsdiensten

Streamingsdiensten zijn verreweg de populairste optie, maar maakt dat ze ook goed? Naar mijn mening niet. Ten eerste heb je een gelimiteerd aanbod. Veel van de artiesten waar ik naar luister zul je niet op spotify tegenkomen. Daarnaast gaat de helft van het geld wat je aan de streamingdsdiesnt geeft naar de dienst zelf en niet naar de artiesten. Heel leuk dat ze hun servers en rechten moeten maintainen maar zoveel geld verdienen ze naar mijn mening nou ook weer niet.

Daarnaast is er het probleem dat je muziek streamt. Dat betekent dat als je ff geen internet hebt dat je pech hebt en geen muziek meer hebt. 4g/5g is vandaaag de dag niet schaars maar het is wel een kut limitatie om te hebben. Omdat alle muziek ook via het internet gaat moet de muziek ook nog eens gecompressed worden. Alhoewel als je toch betaalt dan krijg je wel goed genoege kwaliteit muziek dat het wel transparant is.

Bovendien hebben deze services ook een erg privacy onvriendelijke ToS (Terms of Service). Je kunt op Terms of Service Didn't Read een gesimplificeerde versie vinden. Hier heb je bijvoorbeeld de ToS van Spotify, Apple Music, SoundCloud, Amazon Music en Deezer. Dus al met al zijn streamingsdiensten geen goede optie.

YouTube

YouTube op zichzelf is geen streamingsdienst, maar het kan zeker als een fungeren. Je hebt dan misschien wel een groter aanbod maar je zit nogsteeds vast aan de zelfde valkuilen als andere streamingsdiensten. Een reden waarom je voor YT over andere diensten zou kunnen kiezen is omdat de gratis tier relatief meevalt vergeleken met de competitie. Anders kun je nog altijd YT premium erbij nemen (lol).

Offline Luisteren

Met offline luisteren bedoel ik dat je je muziek download op je telefoon/pc. Dit heeft als voordelen dat je geen internet nodig hebt en dat je je muziek altijd bij je hebt. Het nadeel is wel dat als je echt helemaal los gaat je veel opslag nodig hebt, maar dat is gelukkig tegenwoordig niet heel duur. Bij offline luisteren heb je echter veel meer mogelijkheden en hier komen ze:

YouTube (alweer)

De muziek die op YT staat is makkelijk te downloaden in tegenstelling tot bij streamingsdiensten, maar YT is ook in deze categorie een slechte kandidaat. Dit wegens de lak aan kwaliteit en organizatie. YT bewaart audio namelijk in 160 kbps opus wat niet bepaald goed is. Het zal grotendeels transparant zijn maar het is niet bepaald iets om voor te juichen.

Daarnaast is er ook een lak aan overzichtelijkheid en organizatie. Je moet of elk nummer dat je wilt hebben los downloaden, of een playlist hebben van iemand die hopelijk niet vol zit met random ads. Al met al is het geen aanrader

P2P (Peer to Peer)

P2p is een concept van bestanden delen waar geen centrale server bij betrokken is, oftewel je deelt bestanden van peer naar peer (in dit geval jij en degene die de muziek heeft die jij wilt). Nu vraag je je misschien af hoe je deze mensen kunt vinden. Dat kan via verschillende netwerken.

Opties zouden kunnen zijn: Torrents, Directconnect, Usenet of Soulseek. Op deze platformen is vaak de hoogste kwaliteit muziek te downloaden, maar hoe komen die mensen daar eigenlijk aan die hoge kwaliteit? Heel simpel, er zijn zover ik weet 2 manieren:

manier 1 is fysieke media zoals CD's, SACD's casettes en vinyl's. De kwaliteit muziek die op deze media staat is de hoogst mogelijke en oorspronkelijke kwaliteit die de artiest geproduceert heeft. Als je dus een bijvoorbeeld een CD koopt dan heb je basically het beste van het beste. Vervolgens rippen mensen deze media en als ze het goed doen is er minimale tot zelfs geen kwaliteitsverlies. Deze kopies worden dan op bovengenoemde netwerken gedeelt.

Manier 2 is webrips. Zoals de naam al zegt maak je hierbij een kopie van de muziek die online te vinden is. Dit is handig omdat lang niet alle artiesten fysieke media met hun muziek erop uitbrengen. Vaak worden deze rips gedaan bij sites zoals BandCamp waar de kwaliteit het hoogst is

Zo circuleren de muziekbestanden rond het internet en komen ze uiteindelijk bij iemand terecht die ze openbaar deelt. Persoonlijk ben ik bekend met Soulseek en daar heb ik het grootste deel van mijn muziek vandaan, maar je weet nooit wat er precies met de muziek is gebeurt op Soulseek. Daarom als je zeker wilt zijn dat je het best mogelijke hebt is er een laatste optie.

Private Trackers

Heb je ooit een film gedownload van de pirate bay? Dan heb je gebruik gemaakt van een Public Tracker. Het grote verschil tussen public en private trackers is dat je voor private trackers een account nodig hebt. Bij private trackres zijn er strenge eisen gebonden aan het uploaden van muziek om ervoor te zorgen dat de muziek van de hoogst mogelijke kwaliteit is. De beste private trackers voor muziek op dit moment zijn REDacted (RED) en Orpheus (OPS).

Je komt echter niet zomaar bij deze trackers. Je moet eerst een interview afleggen om te bewijzen dat je de o.a. de regels van de tracker en het een en ander van muziek af weet. Als je dit nou allemaal veel te uitgebreid en ingewikkeld lijkt dan heb je helemaal gelijk. Maar voor de extensieve verzamelaars en audiophiles onder ons is dit naar mijn mening de beste route die je kan nemen. Anders kun je ook altijd bij Spotify blijven.

Honorable Mention

Fysieke CD's/Vinyl

Als je iets wilt verzamelen en de artiesten tegelijk wilt supporten dan kun je ook altijd nog hun fysieke media kopen. Dit is verreweg de beste, coolste en meest gewaardeerde optie. Niks verslaat het gevoel van een CD rol bijvullen.

Ik ken iemand die een hele kast vol aan vinyl's heeft en ik was super hyped omdat ik een cool Daft Punk album had zien liggen. Als je de mogelijkheid hebt om fysiek muziek te kopen zou ik het zeker doen! Anders kun je altijd nog een bandcamp album kopen om de artiest te steunen :D

Dit artikel is geschreven op 28-11-22.


Overhaul op: 18-08-2023.