Spetterpoep logo
Guides - Articles - Reviews - Over

Laptops zijn kut!

Ik ben in het bezit van twee laptops. Een normale en een zogehete "gaming" laptop om precies te zijn. Nu gebruik ik deze beide niet meer en als ik terugkijk weet ik niet hoe ik die tijd heb overleefd zonder een fatsoenlijke pc.

Ecosysteem

Een laptop is een prebuilt pakketje. Het is een soort van black-box aan hardware waar je bijna niks aan kunt veranderen. Kom je er toch achter dat je te weinig cpu cores hebt? Helaas! Zit er een gaatje in je monitor? Oeps! Mors je cola over je toetsenbord? De lul!

Je zit basically vast aan de hardware die je hebt. Je kunt zelf minimaal vervangen, laat staan repareren. Als er iets mis gaat dan moet je naar een computerwinkel om het kapotte deel te laten repareren, of misschien zelfs vervangen. Of als je er gaandeweg achterkomt dat je toch een beter onderdeel nodig hebt dan ben je vaak genoodzaakt om een heel nieuw apparaat te kopen. Daar komt nog eens bovenom dat je monitor, toetsenbord en soms zelfs muis deel zijn van deze black-box en dat je deze dingen zelf ook niet kan vervangen

Je hebt tegenwoordig ook laptops waarbij bepaalde onderdelen vastgelijmt/gesoldeert zijn (IFixIt). Bijvoorbeeld een CPU en RAM dat letterlijk vast zit aan je motherboard. Als dat niet erg genoeg was gebruikt Apple bijvoorbeeld ook nog custom screws...

Performance

Omdat het enige nut van een laptop compactheid is komt dit helaas ten koste van de hardware die erin gaat. Een CPU die specifiek voor een laptop gemaakt is heeft vrijwel altijd mindere performance dan exact dezelfde CPU voor een Desktop. Een laptop wordt ook sneller warmer waardoor de fans van dat ding helemaal tekeer gaan en heel veel herrie gaan maken. Door constant op hoge tempratuur te draaien gaan onderdelen ook nog eens sneller kapot.

Prijs

Je zag 'm al aankomen en hier is ie dan eindelijk: de prijs! Computeronderdelen moeten speciaal aangepast worden om in een laptop te passen, ook betaal je extra voor een accu en voor iemand die de laptop in elkaar zet. Daarom betaal je voor een laptop met dezelfde specs als die van een pc altijd een hoger prijsje (ondanks dat je ook voor een beeldscherm, muis en toetsenbord betaalt lol).

Conclusie

De main selling point van een laptop is de compactheid, oftewel je kan deze lekker overal mee naar toe nemen. In theorie is dit inderdaad wel een valid reden. Maar er zijn zeker ook mensen die een laptop voor thuis halen, en dan heb je wel echt je geld verspilt.

De takeaway is: Reis je veel of woon je op meerdere plekken? Dan is een laptop een prima optie. Wil je de beste bang-for-your-buck en wat extra performance en vrijheid? Doe het dan niet. Mocht je het niet doorhebben, ik heb een sterke bias tegen laptops, maar jij moet vooral blijven doen wat het best voor jou werkt ;)

Dit artikel is geschreven op 20-06-2023

Laatste update: 05-05-2024